Chinees leren is een flinke onderneming. De taal is heel anders dan het Nederlands en andere Europese talen, en je hebt daarom tijdens het leren weinig houvast aan wat je al weet van andere talen. Een van de uitdagingen is, dat het Chinees een “toontaal” is. Dat wil zeggen dat de betekenis van een woord niet alleen door de klank wordt bepaald, maar ook door de toon of de “melodie” waarop de klank wordt uitgesproken.
En dan is er nog het schrift. Dat bestaat uit een soort plaatjes, de Chinese karakters. De meeste Chinese woorden bestaan uit 1 of 2 karakters. Maar om een Chinese krant te kunnen lezen moet je duizenden verschillende karakters kennen: een hele opgave! En om het nog ingewikkelder te maken, zijn er tegenwoordig twee varianten van de Chinese karakters: traditionele karakters worden vooral in Hongkong en Taiwan gebruikt, terwijl vereenvoudigde karakters worden gebruikt in China zelf.
Het leren lezen en schrijven kun je daarom als een vaardigheid op zich beschouwen. In plaats van het leren van karakters zou je, zeker in het begin, ook kunnen volstaan met het leren van Pinyin. Dat is een soort alfabet waarmee de uitspraak (en de toon / melodie!) van het Chinees wordt weergegeven. Daar beginnen we in deze cursus dan ook mee.
In deze cursus laten we van elk woord en elke zin zowel de (vereenvoudigde) karakters als de Pinyin-uitspraak zien. Je kunt dan zelf kiezen of je de karakters ook wilt leren.
Dat is afhankelijk van je situatie.
Stel…
… je hebt een praktisch doel om Chinees te leren, omdat je binnenkort naar China gaat om te reizen of om zaken te doen. Je hebt weinig tijd om alle vaardigheden te oefenen. De broodnodige vaardigheden die je wilt leren zijn spreken en luisteren.
Je hoeft dan niet per se Chinese karakters te leren lezen en schrijven. Alleen Pinyin leren is dan wel genoeg.
… je wilt naar China om te studeren of daar te werken.
In het begin leer je Pinyin. Nadat je een beetje kennis hebt gemaakt met de Chinese taal, leer je ook (vereenvoudigde) karakters.
… Je houdt heel veel van Chinese taal en cultuur. Misschien wil je Sinologie studeren aan de Universiteit Leiden of aan een universiteit in China.
In het begin leer je Pinyin. Maar meteen in de eerste periode leer je al traditionele karakters. Nadat je zo’n 1000 veelgebruikte karakters hebt geleerd kun je ook beginnen met vereenvoudigde karakters.